16/10/2020
Er taket ditt klart for høsten?
Med høsten kommer både regn og vind, og med det økt risiko for lekkasjer fra taket. Her får du åtte tips for å unngå vanndammer innendørs.
- Sjekk takstein / takpanner for sprekker og andre skader. Ødelagte takstein kan bety at regnvannet renner rett på undertaket – et skritt nærmere innvendig lekkasje.
- Er takstein dekket av mose, sopp eller alger? Dette er ikke farlig i seg selv, men kan føre til frostskader og bør derfor fjernes. Er taksteinen gjennomfarget kan du spyle med høytrykkspyler, hvis ikke bør du bruke et kjemisk vaskemiddel som kan kjøpes i byggvarehandel el.l.
- Se etter rifter i takbelegget. Skader her gjør det enkelt for regnvann å trenge gjennom. Her bør du få en taktekkerbedrift til å sjekke om det holder å utbedre skaden lokalt eller om det er nødvendig å gå grundigere til verks.
- Renner vannet godt unna? Sjekk at takrenner er hele og tomme for løv og annet rask.
- Sjekk undertaket. Løft på takstein eller takpanner for å se lektene under. Er treverket tørt og friskt? Ser du tegn på råte eller fukt? Er belegg og vindsperre helt og rent? Kontakt taktekkerbedrift hvis du oppdager skader her.
- Vindskier og vannbord har kortere levetid enn taket forøvrig. Ser du tegn til skader på treverk eller beslag her er det på tide med utskiftning før høststormene setter inn.
- Har du et flatt tak må du være spesielt oppmerksom på at alle overganger er tette, beslag sitter som de skal og at sluk er renset og fungerer.
- Hvordan står det til med trærne i nærheten av huset ditt? Svaier naboens tre faretruende i vinden? Følg godt med på trær som står slik til at de kan treffe taket ditt hvis uhellet skulle være ute. Kanskje holder det å kutte noen greiner?
Er du usikker på om taket ditt egentlig er klart for utskiftning? System Tak utfører grundig befaring på alle typer tak i Oslo og Akershus.